Näyttösuunnitelma annosruokien valmistus

Hei
Näytön kuvauksessa olemme siirtyneet uuteen lomakkeeseen. Selviät siitä ilman ko lomaketta eli tässä tehtävänanto:

Näytön toteuttaminen eli mitä konkreettisesti teet, jotta kyseessäoleva arviointikriteeri toteutuu.
kriteerit on tehtävän alla.


Kuvaus keskeisiltä osin arviointikriteerien toteutumisesta arviointikohteittain:

1. Työprosessin hallinta

2. Työmenetelmien-, välineiden- ja materaalien hallinta

3. Työn perustana olevan tiedon hallinta

4. Elinikäisen oppimisen avaintaidot


Annosruokien valmistus 

Ammattitaitovaatimukset


ŠŠ Opiskelija tai tutkinnon suorittaja
  • aikatauluttaa päivittäiset työtehtävänsä
  • muuntaa ruokia asiakkaiden tai asiakasryhmien tarpeet huomioiden
  • valmistaa annos- ja tilausruokia sekä leivonnaisia
  • laittaa ruoka-annoksia esille
  • osallistuu toimipaikan liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaiseen asiakaspalveluun
  • siistii ja järjestää työ- ja asiakastiloja
  • noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
  • noudattaa gastronomian perusperiaatteita
  • varmistaa asiakastyyyväisyyden
  • arvioi omaa työtään ja toimintaansa.

Arviointi

1. Työprosessin hallinta

Työvuorossa toimiminen

Tyydyttävä T1
  • tulee työvuoroon pukeutuneena tehtävän vaatimalla tavalla ja huolehtii ulkoisesta olemuksestaan
  • noudattaa työaikoja ja sopii tarvittaessa poikkeamista
  • suunnittelee ja ajoittaa työvuoronsa työtehtäviä
Hyvä H2
  • tulee työvuoroon pukeutuneena tehtävän vaatimalla tavalla ja huolehtii ulkoisesta olemuksestaan
  • noudattaa työaikoja ja sopii tarvittaessa poikkeamista
  • suunnittelee ja ajoittaa työvuoronsa työtehtävät asiakasmäärien ja tilausmääräysten mukaisesti
Kiitettävä K3
  • tulee työvuoroon pukeutuneena tehtävän vaatimalla tavalla ja huolehtii ulkoisesta olemuksestaan
  • noudattaa työaikoja ja sopii tarvittaessa poikkeamista yrityksen tai toimipaikan toimintatavan mukaisesti
  • suunnittelee ja ajoittaa työvuoronsa työtehtävät asiakasmäärien ja tilausmääräysten mukaisesti itsenäisesti

Annosruokien valmistaminen

Tyydyttävä T1
  • esivalmistaa ja valmistaa annosruokia tarviten ajoittain ohjausta
  • laittaa annosruokia esille annoskokoja noudattaen
Hyvä H2
  • esivalmistaa ja valmistaa annosruokia omatoimisesti ohjeiden mukaan
  • laittaa annosruokia esille annoskokoja noudattaen siististi ja viimeistellysti
Kiitettävä K3
  • esivalmistaa ja valmistaa annosruokia itsenäisesti toimipaikan ruokaohjeiden mukaan
  • laittaa annosruokia esille annoskokoja noudattaen tilaisuuden luonteen mukaan, viimeistellysti, tasalaatuisesti ja sovitun tarjoilutavan mukaan

Laadukas ja kestävän kehityksen mukainen toiminta

Tyydyttävä T1
  • huolehtii työympäristön siisteydestä ja järjestyksestä
  • hoitaa astiahuollon tehtävät ja lajittelee jätteet
Hyvä H2
  • huolehtii työympäristön siisteydestä ja järjestyksestä
  • hoitaa astiahuollon tehtävät omatoimisesti ja lajittelee jätteet
Kiitettävä K3
  • huolehtii työympäristön siisteydestä ja järjestyksestä
  • hoitaa astiahuollon tehtävät omatoimisesti muun työn lomassa ja lajittelee jätteet

Asiakastyytyväisyyden varmistaminen

Tyydyttävä T1
  • ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista tai tuotteista opastettuna ja kiittää asiakasta
  • työskentelee toimipaikan liikeidean ja toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa opastettuna
Hyvä H2
  • ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista tai tuotteista, kiittää asiakasta ja välittää palautteen esimiehille
  • työskentelee toimipaikan liikeidean tai toimintaajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa
Kiitettävä K3
  • hankkii aktiivisesti palautetta palveluista tai tuotteista, kiittää asiakasta sekä välittää palautteen esimiehille
  • työskentelee sujuvasti toimipaikan liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa

Vuoronvaihtoon tai seuraavaan työpäivään valmistautuminen

Tyydyttävä T1
  • tekee ohjattuna vuoronvaihtoon tai seuraavaan työpäivään liittyviä tehtäviä työpaikan toimintatavan mukaisesti
Hyvä H2
  • tekee ohjeen mukaan vuoronvaihtoon tai seuraavaan työpäivään liittyvät tehtävät työpaikan toimintatavan mukaisesti
Kiitettävä K3
  • tekee pääosin itsenäisesti vuoronvaihtoon tai seuraavaan työpäivään liittyvät tehtävät työpaikan toimintatavan mukaisesti

Turvallinen ja vastuullinen toiminta

Tyydyttävä T1
  • noudattaa toimipaikan turvallisuusmääräyksiä eikä aiheuta vaaraa itselleen tai muille
Hyvä H2
  • noudattaa toimipaikan turvallisuusmääräyksiä ja ottaa työssään huomioon työyhteisön, jäsenten, itsensä ja asiakkaiden turvallisuuden
Kiitettävä K3
  • noudattaa toimipaikan turvallisuusmääräyksiä ja ottaa työssään huomioon työyhteisön jäsenten, itsensä ja asiakkaiden turvallisuuden
  • tunnistaa ja tiedottaa havaitsemistaan vaaroista ja riskeistä

Oman toiminnan arviointi

Tyydyttävä T1
  • arvioi oman toiminnan ja työn tekemisen vahvuuksia ja kehittämistarpeita.
Hyvä H2
  • arvioi oman toiminnan ja työn tekemisen vahvuuksia ja mahdollisuuksiaan toimia ammattialalla.
Kiitettävä K3
  • arvioi oma-aloitteisesti oman toiminnan ja työn tekemisen vahvuuksia ja mahdollisuuksiaan toimia ammattialalla.

2.Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta

Raaka-aineiden käyttö

Tyydyttävä T1
  • valitsee ja käyttää annos- ja tilausruokien raaka-aineita sekä arvioi niiden laatua
Hyvä H2
  • valitsee ja käyttää annos- ja tilausruokien raaka-aineita sekä arvioi niiden laatua omatoimisesti
Kiitettävä K3
  • valitsee ja käyttää itsenäisesti annos- ja tilausruokien raaka-aineita sekä arvioi niiden laatua

Ruoanvalmistusmenetelmien ja -välineiden käyttö

Tyydyttävä T1
  • valmistaa eri menetelmillä erilaisille asiakasryhmille maukkaita, ravitsevia ja tasalaatuisia annosruokia
  • toimii ohjeen mukaan kannattavasti ja taloudellisesti ja ottaa huomioon hävikit
  • käyttää annosruokien valmistukseen soveltuvia toimipaikan koneita, laitteita ja välineitä
  • puhdistaa valmistuksessa tarvittavia koneita, laitteita ja välineitä.
Hyvä H2
  • valmistaa eri menetelmillä erilaisille asiakasryhmille maukkaita, ravitsevia ja tasalaatuisia annosruokia annoskortin tai ohjeen mukaan
  • toimii kannattavasti ja taloudellisesti ja ottaa huomioon hävikit
  • käyttää omatoimisesti annosruokien valmistukseen soveltuvia toimipaikan koneita, laitteita ja välineitä
  • puhdistaa omatoimisesti valmistuksessa tarvittavia koneet, laitteet ja välineet.
Kiitettävä K3
  • valmistaa itsenäisesti eri menetelmillä erilaisille asiakasryhmille maukkaita, ravitsevia ja tasalaatuisia annosruokia annoskortin tai ohjeen mukaan
  • toimii kannattavasti ja taloudellisesti ja ennakoi hävikit
  • käyttää itsenäisesti annosruokien valmistukseen soveltuvia toimipaikan koneita, laitteita ja välineitä
  • puhdistaa valmistuksessa tarvittavat koneet, laitteet ja välineet itsenäisesti.

3. Työn perustana olevan tiedon hallinta

Gastronomisen tiedon hyödyntäminen

Tyydyttävä T1
  • toteuttaa ohjeiden mukaan tavallisimpia gastronomisia periaatteita annosten kokoamisessa
  • kokoaa ohjeistettuna ruokaannoksia ottaen huomioon tuotteiden maun, värin, rakenteen, annoskoon ja asettelun
Hyvä H2
  • toteuttaa tavallisimpia gastronomisia periaatteita annosten kokoamisessa
  • kokoaa ruoka-annoksia ottaen huomioon tuotteiden maun, värin, rakenteen, annoskoon ja asettelun
Kiitettävä K3
  • toteuttaa itsenäisesti tavallisimpia gastronomisia periaatteita annosten kokoamisessa
  • kokoaa itsenäisesti ruokaannoksia ottaen huomioon tuotteiden maun, värin, rakenteen, muodon, annoskoon ja asettelun

Ravitsemussuositusten noudattaminen ja erityisruokavalioiden valmistaminen

Tyydyttävä T1
  • kokoaa ravitsemussuosituksien mukaisia annoksia
  • muuntaa ja valmistaa erityisruokavalioannoksia asiakkaiden tarpeen mukaan vastaavista annoskokonaisuuksista
Hyvä H2
  • kokoaa ravitsemussuosituksien mukaisia annoksia
  • muuntaa ja valmistaa erityisruokavalioannoksia asiakkaiden tarpeen mukaan vastaavista annoskokonaisuuksista
Kiitettävä K3
  • kokoaa ravitsemussuosituksien mukaisia annoksia
  • muuntaa ja valmistaa itsenäisesti erityisruokavalioannoksia asiakkaiden tarpeen mukaan vastaavista annoskokonaisuuksista

Kustannustehokas ja tuloksellinen toiminta

Tyydyttävä T1
  • toimii opastettuna ajankäytön ja muut resurssit huomioiden
  • perehtyy alan kustannusrakenteeseen ja toimii ohjattuna kustannustehokkaasti
Hyvä H2
  • toimii ohjeiden mukaan ajankäytön ja muut resurssit huomioiden
  • perehtyy alan kustannusrakenteen ja toimii työssään kustannustehokkaasti
Kiitettävä K3
  • toimii oma-aloitteisesti ajankäytön ja muut resurssit huomioiden ja yrityksen tai organisaation tuloksellisuutta edistävästi
  • perehtyy alan kustannusrakenteen ja toimii työssään kustannustehokkaasti ja tuottavasti

Kestävän kehityksen mukainen toiminta

Tyydyttävä T1
  • noudattaa työpaikan kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja.
Hyvä H2
  • noudattaa työpaikan kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja.
Kiitettävä K3
  • noudattaa vastuullisesti työpaikan kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja.

4. Elinikäisen oppimisen avaintaidot

Oppiminen ja ongelmanratkaisu

Tyydyttävä T1
  • suunnittelee työtään ja ottaa vastaan palautetta
  • tarvitsee ohjausta uusissa tilanteissa tai työympäristön muuttuessa
Hyvä H2
  • suunnittelee oman työnsä ja ottaa vastaan palautetta ja toimii palautteen mukaisesti
  • toimii uusissa tilanteissa tai työympäristön muuttuessa joustavasti ohjeen mukaan
Kiitettävä K3
  • suunnittelee oman työnsä ja ottaa vastaan palautetta ja toimii palautteen mukaisesti
  • työn muuttuessa osaa toimia itsenäisesti tilanteen mukaansekä muuttaa tarvittaessa työtapojaan

Vuorovaikutus ja yhteistyö

Tyydyttävä T1
  • toimii työryhmän jäsenenä ruoanvalmistustehtävissä
  • auttaa muiden työpisteiden tehtävissä pyydettäessä
  • tiedottaa muutoksista ja toiveista muille työtekijöille opastettuna
Hyvä H2
  • toimii aktiivisena työryhmän jäsenenä ravitsemisliikkeen ruoanvalmistustehtävissä
  • auttaa muiden työpisteiden tehtävissä
  • tiedottaa ohjeiden mukaan muutoksista ja toiveista muille työntekijöille
Kiitettävä K3
  • toimii aktiivisena ja positiivisena työryhmän jäsenenä ravitsemisliikkeen ruoanvalmistustehtävissä
  • havaitessaan tarvetta auttaa myös muiden työpisteiden tehtävissä työtilanteiden mukaisesti
  • edesauttaa omalla työllään palvelukokonaisuuden onnistumista tiedottamalla ja toimimalla yhteistyössä ravitsemisliikkeen toisten työntekijöiden kanssa

Terveys, turvallisuus ja toimintakyky

Tyydyttävä T1
  • noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
  • ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta
  • ylläpitää toiminta- ja työkykyä työssään
  • noudattaa turvallisuusmääräyksiä ja ohjeita
Hyvä H2
  • noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
  • ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta
  • ylläpitää omatoimisesti toiminta- ja työkykyä työssään
  • noudattaa toimipaikan turvallisuusmääräyksiä ja ohjeita
  • tuntee toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa
Kiitettävä K3
  • noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
  • ylläpitää itsenäisesti työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta
  • ylläpitää aktiivisesti toiminta- ja työkykyä työssään
  • noudattaa vastuullisesti turvallisuusmääräyksiä ja ohjeita sekä tunnistaa ja tiedottaa havaitsemistaan vaaroista ja riskeistä
  • tuntee toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa

Ammattietiikka

Tyydyttävä T1
  • palvelee asiakkaita tasavertaisesti ottaen huomioon kulttuurierot tai muun taustan
  • huolehtii ohjattuna asiakaskohtaisten tarpeiden toteuttamisesta omassa työssään
  • noudattaa vaitiolovelvollisuusohjeita.
Hyvä H2
  • palvelee asiakkaita tasavertaisesti ottaen huomioon kulttuurierot tai muun taustan
  • huolehtii ohjeen mukaan asiakaskohtaisten tarpeiden toteuttamisesta omassa työssään
  • noudattaa vaitiolovelvollisuusohjeita.
Kiitettävä K3
  • palvelee asiakkaita tasavertaisesti ja hienotunteisesti ottaen huomioon kulttuurierot tai muun taustan
  • huolehtii itsenäisesti asiakaskohtaisten tarpeiden toteuttamisesta omassa työssään
  • noudattaa vaitiolovelvollisuusohjeita.

Ammattitaidon osoittamistavat


Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa toimimalla ruokaravintolassa, henkilöstöravintolassa tai suurkeittiön edustusruoanvalmistuksessa yhteistyössä toimipaikan muiden työntekijöiden kanssa. Hän esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille annosruokia, suunnittelee ja aikatauluttaa työtehtävänsä, noudattaa omavalvontasuunnitelmaa sekä huolehtii asiakas- ja työtilojen siisteydestä ja viihtyisyydestä.
Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti tutkinnon perusteissa määrättyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteereitä.
Ammattiosaamisen näyttöä tai tutkintotilaisuutta voidaan jatkaa toisessa työpaikassa/työkohteessa tai ammatillisessa peruskoulutuksessa koulutuksen järjestäjän osoittamassa muussa paikassa niin, että osaamisen osoittamisen kattavuus varmistuu.
Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa osaamista ei voida työtä tekemällä ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa kattavasti osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti