Peijaiset menu ja valmistusohjeet 11.2.2017

HIRVIPEIJAISET
MENU
lauantaina 11.2.2017



Savusiika-mätitrifle, lohipastramia ja punajuuricarpaccio (L, Gl tilataessa)
-          yrttejä, parmesaanilastuja ja tilliöljyä
-          ruislastu
¤ ¤ ¤
Ylikypsää hirvipataa ja perunapyreetä (L, Gl)
-          haudutettua punakaalia, paahdettuja sieniä
-          säräjuureksia

¤ ¤ ¤
Valkosuklaa-karpalokakkua ja marjamelbaa (L, Gl tilattaessa)
Kahvi/tee














Ruokalaji
Annos/kg = 120 henkeä
Menetelmä
Tarjollepano

Savusiika-mätitrifle
200 g ruodittua savusiikaa                            - suolaa siika 1% mukaan (1kg kalaa/10ml suolaa) savusta
150 g ranskankermaa /smetanaa
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 sitruunan mehu
2 dl mätiä
1 punasipuli
1 nippu tilliä
saaristolaisleipää 100g









Lohipastrami
Lohifileetä (lohen paksua keskiosaa)                      0,6 kg
Merisuolaa    30 g
Sokeria          5 ml
Mustapippurirouhetta                      2 ml
Ripottele renssatun lohen päälle suola ja pippuri.
Kääri filee kelmuun tiukasti ja anna maustua seuraavaan päivään!
































Punajuuricarpaccio

punajuurta    
suolaa           
sokeria          
etikkaa







Yrttejä
Parmesaania
Tilliöljy
Ruislastu







60 g/annos= 7,5 kg
2,5 kg (3 kg)





2 kg

2,5 L


1,5 dl
0,8 kg
0,6 kg

1,5 kg









50 g/annos= 6 kg (8kg)


0,3 kg
50 ml

20 ml







































25 g/annos= 3 kg

3 kg










Rucola


Silppua tilli ja punasipuli. Hienonna savukala joko haarukalla tai monitoimikoneen terällä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon ranskankerma, savukala, sitruunamehu ja mausteet.
2. Murenna leipä isohkoiksi murusiksi. Lado leipämuruja, savukalaseosta, mätiä, tilliä ja sipulisilppua kerroksittain yhteen isoon lasipurkkiin tai annospurkkeihin. Anna makujen tekeytyä pari tuntia tai vaikka yön yli.


















Pyyhi suola lohen pinnalta pois, poista nahka ja leikkaa paksuiksi suikaleiksi.
Kokonaisia pippureita:
Mustapippuria
5 ml = 50 ml 
Viherpippuria
15 ml= 150 ml
Roseepippuria
15 ml= 150 ml

Rouhi pippurit huhmaressa tasaiseksi, hienoksi seokseksi. Pyörittele kalasuikaleet pippuriseoksessa
Pariloi lohisuikaleet kuumalla, kuivalla parilapinnalla nopeasti noin 20 sekuntia/puoli. OTA AINOASTAAN VÄRI!
Kääri jokainen tanko tiukkaan kelmuun ja laita kylmään.



Viipaloi kuoritut punajuuret leikkelekoneella paperinohuiksi ja höyrytä al dente kypsiksi. Keitä hyvä etikkaliemi ja sälytä punajuuriviipaleet liemessä.

L, GL tilattaessa
(jätetään leipä pois)


½ lautanen tai 25 puolelta suorakaide

Ylikypsää hirvipataa
Hirven lihaa
Sipulia
Selleriä
Palsternakkaa
Valkosipulia
Timjamia
Rosmariinia
Katajanmarjoja
Mustapippureita
Rosepippureita
Suolaa
vesi+ riistafondia






Perunapyreetä
Soseperunaa
Maitoa(lakt.)
Voita
Suolaa



Haudutettua punakaalia
Punakaali
Omena
Punaviinietikka
Punaviini
Hunaja
Vesi+lihaliemijauhe


Säräjuureksia ja paahdettuja sieniä
Porkkanaa
Raitajuuri
Palsternakka
Lanttua
Sieni
Öljyä
Suolaa
Pippuria
Hunajaa


30 kg
3 kg
2,5 kg (3,5 kg)
2,5 kg (3,5,kg)
0,2 kg





0,2 kg







0,2 kg/annos = 24 kg
20 kg
6 L
1,5 kg
2 – 2,4 dl




0,08 kg/annos= 9 kg
7 kg
2 kg







0,07 kg/annos= 8 kg
2 kg (3 kg)
1 kg (1,7 kg)
1 kg (2 kg)
2 kg (3 kg)
2 kg


Paloittele paistit, mikäli ovat reilun kokoisia.
Kuori ja paloittele kasvikset.
Laita lihat, kasvikset pakkiin ja mausteet pakkiin. Paahde niitä hetki uunissa niin, että saat niihin värin. Lisää päälle kiehuva vesi ja riistafondia. Hauduta ylikypsäksi.
Paloittele seuraavana päivänä ja tee liemestä kastike.



Kypsennä peruna paineessa ylikypsäksi ja soseuta yleiskoneessa. Kuumenna maito!



Suikaloi kaali aivan ohueksi. Freesaa omenan kanssa ja kosauta punaviinietikka ja punaviini





Paloittele kasvikset ja laita uunipakkiin öljyn, mausteiden ja hunajan kanssa.

1 annos kalaa tai kanaa DIEETTI



1/1 lautanen

Valkosuklaa-karpalokakkua
Marjamelbaa
Praliinikoriste

Kahvi/Tee


Kotikalja
Patonki/voi





kts. erillinen ohje


1/2 lautanen
























Valkosuklaa-karpalokakku                    10 x ohje
200g              piparkakkumurskaa (2 kg)
50-75g           sulatettua voita (0,5 – 0,75kg)
¤ sekoita keskenään ja painele leivinpaperin päälle rengasmuottiin, vie kylmään
Täyte:
4-5                                 liivatelehteä (
300g              valkosuklaata (3 kg)
200g              maustamatonta tuorejuustoa (2 kg)
1dl                 jogurttia (1 L)
2dl                 sokeria (2 L)
15ml              sitruunamehua + 15ml vettä (1,5 dl + 1,5 dl)
10ml              vaniljasokeria (100 ml)
2                    kananmunan valkuaista (20 kpl)
2dl                 kuohukermaa (2 L)
¤ liota liivatteet
¤ sulata suklaa miedolla lämmöllä vesihauteessa
¤ sekoita tuorejuuston joukkoon jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri
¤ sulata liivatteet sitruunanmehun(30ml) ja veden(30ml) joukkoon, jäähdytä !
¤ sekoita sulatettu suklaa ja jäähtynyt liivateseos tuorejuustoseokseen ohuena nauhana
¤ lisää lopuksi vaahdotettu kerma ja valkuaisvaahto, sekoita hyvin
¤ lisää täyte keksipohjan päälle ja hyydytä
Karpalokiille:
5dl                 karpaloita (5 L)
1dl                 sokeroitua punaista mehua (1 L)
1dl                 vettä (1 L)
2dl                 hyytelösokeria (2 L)
(tai 1dl sokeria ja 4 liivatetta)
¤ mieti tarkkaan valmistus riippuen siitä kummalla tavalla teet
¤ lisää hieman hyytynyt seos kakun päälle







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti