HIRVIPEIJAISET
MENU
lauantaina
11.2.2017
Savusiika-mätitrifle,
lohipastramia ja punajuuricarpaccio (L, Gl tilataessa)
-
yrttejä, parmesaanilastuja ja tilliöljyä
-
ruislastu
¤
¤ ¤
Ylikypsää
hirvipataa ja perunapyreetä (L, Gl)
-
haudutettua punakaalia, paahdettuja sieniä
-
säräjuureksia
¤
¤ ¤
Valkosuklaa-karpalokakkua
ja marjamelbaa (L, Gl tilattaessa)
Kahvi/tee
|
Ruokalaji
|
Annos/kg
= 120 henkeä
|
Menetelmä
|
Tarjollepano
|
|
Savusiika-mätitrifle
200 g ruodittua savusiikaa - suolaa siika 1% mukaan
(1kg kalaa/10ml suolaa) savusta
150 g ranskankermaa /smetanaa
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 sitruunan mehu
2 dl mätiä
1 punasipuli
1 nippu tilliä
saaristolaisleipää 100g
Lohipastrami
Lohifileetä
(lohen paksua keskiosaa) 0,6
kg
Merisuolaa 30 g
Sokeria 5 ml
Mustapippurirouhetta 2 ml
Ripottele
renssatun lohen päälle suola ja pippuri.
Kääri
filee kelmuun tiukasti ja anna maustua seuraavaan päivään!
Punajuuricarpaccio
punajuurta
suolaa
sokeria
etikkaa
Yrttejä
Parmesaania
Tilliöljy
Ruislastu
|
60 g/annos= 7,5 kg
2,5 kg (3 kg)
2 kg
2,5 L
1,5 dl
0,8 kg
0,6 kg
1,5 kg
50 g/annos= 6 kg (8kg)
0,3 kg
50 ml
20 ml
25 g/annos= 3 kg
3 kg
Rucola
|
Silppua tilli ja punasipuli. Hienonna savukala joko haarukalla tai
monitoimikoneen terällä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon
ranskankerma, savukala, sitruunamehu ja mausteet.
2. Murenna leipä isohkoiksi murusiksi. Lado leipämuruja, savukalaseosta,
mätiä, tilliä ja sipulisilppua kerroksittain yhteen isoon lasipurkkiin tai
annospurkkeihin. Anna makujen tekeytyä pari tuntia tai vaikka yön yli.
Pyyhi
suola lohen pinnalta pois, poista nahka ja leikkaa paksuiksi suikaleiksi.
Kokonaisia pippureita:
Mustapippuria
5
ml = 50 ml
Viherpippuria
15
ml= 150 ml
Roseepippuria
15
ml= 150 ml
Rouhi
pippurit huhmaressa tasaiseksi, hienoksi seokseksi. Pyörittele kalasuikaleet
pippuriseoksessa
Pariloi
lohisuikaleet kuumalla, kuivalla parilapinnalla nopeasti noin 20
sekuntia/puoli. OTA AINOASTAAN VÄRI!
Kääri
jokainen tanko tiukkaan kelmuun ja laita kylmään.
Viipaloi
kuoritut punajuuret leikkelekoneella paperinohuiksi ja höyrytä al dente
kypsiksi. Keitä hyvä etikkaliemi ja sälytä punajuuriviipaleet liemessä.
|
L,
GL tilattaessa
(jätetään
leipä pois)
½
lautanen tai 25 puolelta suorakaide
|
|
Ylikypsää hirvipataa
Hirven
lihaa
Sipulia
Selleriä
Palsternakkaa
Valkosipulia
Timjamia
Rosmariinia
Katajanmarjoja
Mustapippureita
Rosepippureita
Suolaa
vesi+
riistafondia
Perunapyreetä
Soseperunaa
Maitoa(lakt.)
Voita
Suolaa
Haudutettua punakaalia
Punakaali
Omena
Punaviinietikka
Punaviini
Hunaja
Vesi+lihaliemijauhe
Säräjuureksia ja paahdettuja sieniä
Porkkanaa
Raitajuuri
Palsternakka
Lanttua
Sieni
Öljyä
Suolaa
Pippuria
Hunajaa
|
30 kg
3 kg
2,5 kg (3,5 kg)
2,5 kg (3,5,kg)
0,2 kg
0,2 kg
0,2 kg/annos = 24 kg
20 kg
6 L
1,5 kg
2 – 2,4 dl
0,08 kg/annos= 9 kg
7 kg
2 kg
0,07 kg/annos= 8 kg
2 kg (3 kg)
1 kg (1,7 kg)
1 kg (2 kg)
2 kg (3 kg)
2
kg
|
Paloittele
paistit, mikäli ovat reilun kokoisia.
Kuori
ja paloittele kasvikset.
Laita
lihat, kasvikset pakkiin ja mausteet pakkiin. Paahde niitä hetki uunissa
niin, että saat niihin värin. Lisää päälle kiehuva vesi ja riistafondia.
Hauduta ylikypsäksi.
Paloittele
seuraavana päivänä ja tee liemestä kastike.
Kypsennä
peruna paineessa ylikypsäksi ja soseuta yleiskoneessa. Kuumenna maito!
Suikaloi
kaali aivan ohueksi. Freesaa omenan kanssa ja kosauta punaviinietikka ja
punaviini
Paloittele
kasvikset ja laita uunipakkiin öljyn, mausteiden ja hunajan kanssa.
|
1 annos kalaa tai kanaa DIEETTI
1/1 lautanen
|
|
Valkosuklaa-karpalokakkua
Marjamelbaa
Praliinikoriste
Kahvi/Tee
Kotikalja
Patonki/voi
|
|
kts.
erillinen ohje
|
1/2 lautanen
|
Valkosuklaa-karpalokakku 10 x ohje
200g piparkakkumurskaa
(2 kg)
50-75g sulatettua
voita (0,5 – 0,75kg)
¤ sekoita keskenään ja painele leivinpaperin päälle
rengasmuottiin, vie kylmään
Täyte:
4-5
liivatelehteä (
300g valkosuklaata
(3 kg)
200g maustamatonta
tuorejuustoa (2 kg)
1dl jogurttia
(1 L)
2dl sokeria
(2 L)
15ml sitruunamehua
+ 15ml vettä (1,5 dl + 1,5 dl)
10ml vaniljasokeria
(100 ml)
2 kananmunan
valkuaista (20 kpl)
2dl kuohukermaa
(2 L)
¤ liota liivatteet
¤ sulata suklaa miedolla lämmöllä vesihauteessa
¤ sekoita tuorejuuston joukkoon jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri
¤ sulata liivatteet sitruunanmehun(30ml) ja veden(30ml)
joukkoon, jäähdytä !
¤ sekoita sulatettu suklaa ja jäähtynyt liivateseos
tuorejuustoseokseen ohuena nauhana
¤ lisää lopuksi vaahdotettu kerma ja valkuaisvaahto, sekoita
hyvin
¤ lisää täyte keksipohjan päälle ja hyydytä
Karpalokiille:
5dl karpaloita
(5 L)
1dl sokeroitua
punaista mehua (1 L)
1dl vettä
(1 L)
2dl hyytelösokeria
(2 L)
(tai 1dl sokeria ja 4 liivatetta)
¤ mieti tarkkaan valmistus riippuen siitä kummalla tavalla
teet
¤ lisää hieman hyytynyt seos kakun päälle
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti